Li-fi: a technológia, ami százszor gyorsabb a wifi-nél

 

 

A li-fi eddig itthon szinte elérhetetlennek tűnt, de már nem az! Az EPS-Connect Kft. lett ugyanis a jogtulajdonos skót társaság megbízásából a technológia magyarországi disztribútora. Mindezt szinte a semmiből, egyetlen esztendő alatt érte el a cég új vezetője.

 

Egy év sok szempontból is nagy idő. Ecsedi Péter szakmai pályafutása például tizenkét hónap alatt jelentős fordulatokat hozott. A projektmenedzsment-szervezeteket tömörítő Projektmenedzsment Kiválóság Tábla döntése alapján 2017. novemberében megkapta „Az év projektmenedzsere” díjat; az indoklás szerint egy nemzetközi szoftverfejlesztő nagyvállalat vidéki leányvállalatának létrehozása vezette sikerre.

Ezt az elismerést akkor az IT Services Hungary (ITSH) szenior programmenedzsereként végzett munkájáért érdemelte ki. Viszont Péter 2018. júniusától váltott és immáron a saját cége, az EPS Connect KFT ügyvezetőjeként felel a cég Magyarországi és Európai terjeszkedéséért.

A cég az IT Office Business-ben végponttól végpontig kínál megoldásokat. Portfoliója LAN struktúrált kábelezést, UPS-rendszereket, CCTV-t, IT szerverhelyiség technológiákat tartalmaz a tervezéstől a kivitelezésig, szakmai projektmenedzsment támogatással együtt. Ecsedi Péter e tevékenységi kör kibővítésén gondolkodott.

– Mivel hozzám mindig is közel állt az irodaház-fejlesztés, így ezzel kapcsolatos innovatív technológiát szerettem volna újdonságként alkalmazni. Olyat, ami egyúttal az informatikával  a nagyvállalatokat is támogatja – jegyzi meg Ecsedi Péter.

Ekkor jött a következő fordulat.

– A struktúrált kábelezés kiépítése lehetőséget ad a hálózat telepítésére is, ám utóbbinak rengeteg korlátja is van. Például ha egy cég olyan projekten dolgozik, ami azt kívánja, hogy a székhelyén néhány hónapig három iroda egy nagy tárgyalóként működjön, akkor a végpontokat ennek megfelelően kellene át-, majd visszaalakítani. Ez viszont komoly költséggel és fizikai munkával jár. Ilyen problémákra is nyújthat megoldást a li-fi (Light Fidelity). Mivel tudomásom szerint idehaza ezt még senki nem alkalmazza, elkezdtünk azon dolgozni, hogy mi legyünk az elsők, akik használják és az elsők, akik forgalmazzák.

A li-fi-t a 2011-esTEDGlobal konferencián mutatta be Harald Haas, az edinburgh-i egyetem tanára, a pureLi-Fi nevű vállalat társalapítója. A technológia lényege, hogy a li-fi transzmitterek LED-fényeket használnak a fényerősség modulálására, és a jeleket egy fényérzékeny vevő olvassa le. Azaz egy irodai lámpatest szolgáltatja a jelet, amit a laptopba/mobiltelefonba helyezett vagy telepített vevőegység érzékel. És innentől kezdve – ahogy a wifi-vel – ezzel is szabadon lehet használni a világhálót.

– Ha a wifi-hálózatra egyre több eszköz csatlakozik, az óhatatlanul leterhelődik és az eszközök is lelassulnak. A li-fi-nél ilyen nem fordulhat elő. A li-fi laboratóriumi körülmények között százszor gyorsabb a wifi-nél, illetve biztonságosabb is. Utóbbi hatósugara akár egy épületen kívülre is elér, míg előbbi csak abban az irodában használható, ahova a li-fi-s lámpatest telepítve van. Egy lámpatest 500 lux fényereje szükséges egy normál irodába, ami nyolc felhasználót kényelmesen el tud látni Li-Fi-vel – magyarázza Ecsedi Péter. – Mivel ez az újdonság illeszkedett az elképzeléseinkbe, ebben az évben kapcsolatba léptünk az európai szabványosítást is elvégző jogtulajdonos skót céggel, hogy az EPS-Connect legyen a li-fi magyarországi disztribútora. A megállapodást meg is kötöttük. A budapesti telephelyünkön van öt lámpatest, amit próbaként beüzemeltünk és folyamatosan tesztelünk. Az eddigi tapasztalataink nagyon jók, ezért ugyanitt szeretnénk kialakítani egy nagyobb bemutatótermet, hogy a technológia iránt érdeklődők testközelből is megtekinthessék a működést.

Ugyancsak fordulatnak tekinthető, hogy itthonról már szinte a szerződéskötés utáni első pillanatokban keresték az EPS-Connectet…

– A li-fi-t régi irodaházba nem érdemes telepíteni, mert nagyon drága lenne. Ellenben – és itt kapcsolódik be az irodaház-, illetve ingatlanfejlesztés – újonnan épülőbe már igen! Több hazai céggel is tárgyalunk az alkalmazásról: az egyik az irodaházának aulájába helyezné el próbaként, míg egy másik magánklinika, amely a műtőrészlegébe tetetné.

A szakember szerint még egy komoly felvevőpiaca lehet a li-fi-nek: azoknak a hatóságoknak, intézményeknek lehet hasznos, amelyek különösen érzékeny adatokat és információkat használnak mindennapi tevékenységük során és létérdekük, hogy ezek zárt körben is maradjanak. Emellett szerinte érdemes lehet még a városi közvilágítási lámpákba helyezni, ami így kiválthatná a több településen elérhető városi free wifi-t.

Viszont külföldön már, ha kis lépésekben is, de egyre jobban kezd elterjedni a li-fi. Az egyik híres német autógyár a közeljövőben felépítendő németországi üzemében a robotokat ennek segítségével irányítják majd. Továbbá az informatikai óriások már úgy fejlesztenek, hogy a legújabb eszközeiket már a Li-Fi vételére is alkalmassá teszik.

Ecsedi Péter szerint a technológia igazi áttörése is akkorra várható, amikor a vevőegységekkel felszerelt mobileszközök nagy mennyiségben elérhetőek lesznek a piacon, amire az informatikai óriások fent leírt fejlesztései miatt már nem sokat kell várni!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *